Hvilke type træ skal du benytte?

Træsorter

spørgsmål

de forskellige træsorter

Der kan være mange relevante spørgsmål forbundet med et byggeprojekt som en træterrasse. 

Hvilken træsort skal du benytte? Skal du vælge det dyre kvalitetstræ eller billigere træ? Hvad er vigtigheden ved kernetræ? Hvor længe kan de forskellige træsort holde? Og er der forskel på lodrette og vandrette træflader i forbindelse med vand?

Hvis du kan nikke genkendende til nogle af disse spørgsmål, kan du i det følgende få svar på nogle af disse.

hvad er forskellen

KVALITETSTRÆ KONTRA BILLIGT TRÆ

Det første du skal beslutte dig for, når du vil bygge en træterrasse, er hvilken træsort, du ønsker at benytte. Grundlæggende kan du opdele de forskellige træsorter i to grupper; Kvalitetstræ, som er de såkaldte hårde trætyper, og dernæst de billigere træsorter. Men hvad er forskellen på dem? Og hvilke træsorter hører under de to kategorier?

Inden for kvalitetstræ til træterrasser finder du blandt andet:
• Cumaru
• Fava Amargosa
• Ipé
• Jatoba
• Mahogni
• Teak
• Bilinga
• Azobé
• Bangkirai
• Ceder
• Merbau
• Egetræ

 

 I den billigere kategori finder du blandt andet:
• Fyr
• Gran
• Lærk 
• Sibirisk lærk 

Mange vælger kvalitetstræ, fordi der her ofte er tale om eksotiske trætyper, der har en flot, varm farve. Dette er dog ikke den eneste grund, der er til at investere ekstra i denne type træ. Holdbarheden er også betydeligt længere på eksotisk kvalitetstræ, blandt andet fordi de eksotiske trætyper indeholder et højere niveau af naturlige olier og andre naturlige stoffer, som bekæmper råd og svamp. Ved et materiale som egetræ, som er en holdbar, ikke-eksotisk trætype, er det dog vigtigt, at træet ikke er i direkte kontakt med jorden, da man kan risikere at halvere holdbarheden. Vil du derfor have god holdbarhed, kan det betale sig at betale ekstra for det hårde, eksotiske kvalitetstræ.

SPLINTVED KONTRA KERNETRÆ

VIGTIGHEDEN AF AT BRUGE KERNETRÆ

Hvis du ønsker en træterrasse, der skal holde i længden, er det vigtigt, at du vælger at benytte kernetræ. Kernetræ er det træ, der kommer fra den midterste del af træstammen. Denne del af træet er betydeligt stærkere end den yderste del af stammen, der bliver kaldt splintved. Derfor har den også øget holdbarhed. Det er derfor en rigtig god ide at være opmærksom på, hvilken del af stammen brædderne kommer fra, når du skal vælge træ til dit terrasseprojekt.

Selvom det er bedre at bruge kernetræ, hvis du gerne vil have den mest holdbare træterrasse, er det stadig muligt at bruge træ fra den ydre del af stammen. Her skal du bare være opmærksom på, at det ikke vil have den samme styrke og holdbarhed.

træflader

FORSKELLEN PÅ LODRETTE OG VANDRETTE TRÆFLADER

Når det kommer til træterrassen, finders der både lodrette og vandrette træflader. Lodrette træflader er træ i form af stolper, hvor vandrette er den del af terrassen, som du går på. Dette er særligt vigtigt at have for øje, når du skal behandle dit træ. De lodrette og vandrette træflader, skal nemlig have forskellig behandling, eftersom der er forskel på, hvor meget de bliver eksponeret for f.eks vand. Ved de lodrette træflader, vil vandet drive ned ad, hvor vandet på de vandrette flader kan blive liggende i længere tid.

Fra 8 til 50 år

TRÆTYPERNES HOLDBARHED

Der er stor variation på de forskellige trætypers holdbarhed. Egetræ kan f.eks. holde helt op til 50 år, hvis det bliver behandlet korrekt, og hvis du køber kernetræ. Modsat kan fyr og gran kun holde mellem 10 og 20 år meget afhængig af, hvor godt du vedligeholder din terrasse fra nybyg. 

Her er det tydeligt at se forskellen på kvalitetstræ og de billigere træsorter. Holdbarheden på 10 til 20 år går igen hos de fleste af de billigere typer træ. Lærk har tendens til at vride sig, få skimmelsvamp og har kun en holdbarhed på omkring 8 til 12 år.

De mere eksotiske trætyper er noget svære at sætte tal på, men deres holdbarhed rækker væsentligt længere end de billigere træsorter, og der gives ofte en lang garanti fra leverandøren på træets holdbarhed.

Kontakt os

Få et uforpligtende tilbud!

Du kan altid få et uforpligtende tilbud hos Soobers Gulvafslibning
– Kontakt os allerede i dag og få et hurtigt svar.

Referencer

GULVAFSLIBNING SOM AT FÅ NYT GULV

Trægulve slides over årene, og sådan er det. På et tidspunkt bliver de ridsede og slidte trægulve virkelig triste at se på, og mange frygter en stor udgift til et nyt gulv. Det er der ingen grund til, for en gulvafslibning kan få gulvet til at fremstå så godt som nyt.

GLADE KUNDER

Det siger vores kunder

Professionel behandling igennem hele forløbet.
Detaljeret tilbud, højt serviceniveau, veludført arbejde og gode priser.
Kan kun give de varmeste anbefalinger.

Helt klart en anbefaling herfra! Vi har fået det flotteste gulv og den bedste service

Et absolut anbefalelsesværdigt firma, hurtigt svar på forespørgsel og opfølgning og ikke mindst kompetent service. Vil til enhver tid anbefale jer

Flot håndværk og god service kan kun anbefale firmaet. Jens er dygtigt til sit job og servicemindet.

Super service og vejledning i forbindelse med afslapning af terrasse. Og et fantastisk flot slutprodukt!

Super prof, arbejde udført til tiden i super kvalitet (afslibning og oliering af terrasse)

Supergodt arbejde og meget fleksibel håndværkere som havde mulighed for at tilpasse arbejdet lige til mine ønskemål.
Vil varmt anbefale dette firma